Sven Lap

Digital Transformation

Interview met Sven Lap
PyraCloud Engagement Lead

Haal maximale waarde uit je softwareportfolio met PyraCloud

In veel organisaties was IT tien jaar geleden nog bijzaak. Een verplicht onderdeel dat geen prioriteit had. Wat een verschil met nu, waar IT organisaties juist sturing geeft en de drijvende kracht is achter innovatie en succes. Tegelijkertijd kan IT juist ook zorgen voor stagnatie door verouderde systemen of gebrek aan inzicht om tijdig de juiste beslissingen te nemen. En juist goed inzicht in het softwarelandschap is essentieel om grip te krijgen, houden en zodoende de potentie van IT écht te benutten. Met het SoftwareONE PyraCloud platform en onze aanvullende diensten ontzorgen wij organisaties in deze onderwerpen.

“IT is in mijn ogen veel leuker dan eind jaren negentig toen ik erin startte”, begint Sven Lap, PyraCloud Engagement Lead bij SoftwareONE, zijn verhaal. “Het is veel dynamischer, de drijvende kracht achter innovatie en het laat ons efficiënter werken. Meebewegen met IT-innovaties is absoluut noodzakelijk als je wilt inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Toch hoor ik vaak dat organisaties IT maar duur en onoverzichtelijk vinden. Logisch als cloudkosten tot soms wel drie keer hoger uitvallen dan verwacht. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn als je precies weet wat je nodig hebt en wanneer. En daarvoor is goed inzicht onmisbaar.”

Van inzicht tot kostenbesparing

Sven vervolgt: “Gedurende elk jaar ververst je softwarelandschap, maar het bijbehorende contract- en licentiebeheer is vaak lastig. Weet je bijvoorbeeld ‘welke licenties’ je ‘wanneer’ hebt gekocht? Hoe lang loopt het contract eigenlijk? En in hoeverre ben je compliant? Zodra je weet waar de organisatie recht op heeft, ook wel ‘license entitlements’ genoemd, kun je pas gaan optimaliseren. Wat is bijvoorbeeld functioneel noodzakelijk voor wie in de organisatie, zijn er misschien interessante alternatieven en wat kun je vervolgens termineren? Als je ervoor zorgt dat eindgebruikers beschikken over software waar ze efficiënt en met plezier mee werken, maak je hun werkplek aantrekkelijker én vaak ook voordeliger.”

Flexibiliteit, continuïteit en tijdbesparing

PyraCloud legt dus een goede basis voor de IT van organisaties. Sven: “Maar PyraCloud biedt nog veel meer. Je ziet bijvoorbeeld in één oogopslag alle aankomende verlengingen, inclusief de verwachtte kosten. Hiermee voorkom je verrassingen en heb je ruimschoots de tijd een goede overweging te maken of je het contract in dezelfde vorm wilt voortzetten en of je jouw portfolio wilt rationaliseren. Bovendien is het voor de continuïteit beter dan wanneer één persoon verantwoordelijk is voor het contract- en licentiebeheer. Ik zie vaak dat die persoon alle historische contractdata, licentiesleutels en overige bedrijfskritische informatie bijhoudt in een persoonlijk Excel-document. Erg riskant, want als die persoon plotseling wegvalt en het bestand is niet meer toegankelijk, dan zijn de risico’s op compliance en budget niet te overzien.”

Digital Supply Chain

SoftwareONE biedt ondersteuning in elke fase van het inkoopproces - van het onderhandelen met producenten tot het aanbevelen van alternatieve producten en het opstellen van real-time rapportages. Alle via SoftwareONE gekochte software wordt automatisch toegevoegd of geüpdatet in de database. En met ruim 27 miljoen productversies van 10.000 softwarefabrikanten (zoals Microsoft, IBM, VMWare, AWS etc.) is PyraCloud eigenlijk de ultieme softwarebibliotheek, waar iedereen met de juiste rechten alle mogelijke software kan bestellen en beheren. Heb je vanuit jouw rol of afdeling meer behoefte aan het draaien van rapportages en het berekenen van doorbelastingen? “Ook dat is geïntegreerd in het platform. Mét de mogelijkheid voor geautomatiseerde notificaties per mail of sms.” vult Sven aan.

Een real-time platform in de cloud

PyraCloud wordt zo het centrale platform voor alle software en -diensten, van on-premises tot in de cloud. Sven: “Alles wat je kunt automatiseren, moet je automatiseren. Daardoor kunnen IT-managers zich richten op het ontwikkelen, transformeren en innoveren van de organisatie. Zoals bijvoorbeeld een versnelde transitie naar de cloud. Want als je precies weet wat je nu en straks nodig hebt, is die cloud ineens niet meer zo ver weg. Daarbij zijn de kosten veel beter te prognosticeren door functionaliteiten zoals Office 365 Analytics en Cloud Spend Management. En zoals ik al zei: als je wilt inspelen op nieuwe ontwikkelingen en je concurrentiepositie wilt behouden in de markt waarin je opereert, moet je meebewegen met IT-innovaties en is de cloud niet te negeren. Kort gezegd maakt PyraCloud dus ook de weg naar de cloud vrij en legt het een solide basis voor de digitale transformatie.”

Toegevoegde waarde

“Natuurlijk ondersteunt SoftwareONE bij alle genoemde onderwerpen”, vervolgt Sven. “We kijken wat de doelstellingen op de korte en lange termijn zijn. We helpen inzicht te verkrijgen en monitoren hoe de omgeving zich ontwikkelt, omdat we allemaal in dezelfde database werken. En ook wij zien dus wanneer contracten aflopen en kunnen op basis van huidig gebruik en doelstellingen, proactief advies geven over welke diensten of softwareproducten het beste aansluiten. Eigenlijk houden we ons bezig met twee vragen: Hoe kunnen wij de dagelijkse werkzaamheden eenvoudiger maken en leveren wij toegevoegde waarde aan de ontwikkeling van de organisatie?”

We Empower Companies to Transform

“Onderdeel van onze visie is om een positieve impact te hebben op de maatschappij”, gaat Sven verder. “De werkplek is onlosmakelijk verbonden met de aantrekkelijkheid en dus het succes van organisaties. En ik ben er persoonlijk van overtuigd dat we met ons platform én onze diensten een belangrijke bijdrage leveren om de werkplek aantrekkelijker te maken én te houden.

Join us!

Bij SoftwareONE werken we als één groot team dat elke dag zin heeft om klanten écht vooruit te helpen. Onze interne slogan is dan ook ‘We Are One!’. Om ons portfolio verder uit te bouwen, zijn we altijd op zoek naar enthousiaste collega’s. Wil jij een bijdrage leveren aan de transformatie van organisaties en zo een leukere werkplek helpen creëren voor deze én de volgende generatie? Kijk eens op onze pagina over het Werken bij SoftwareONE.

Neem contact op met Sven Lap

Wil je meer weten over welke waarde we met PyraCloud kunnen toevoegen aan jullie organisatie? Neem dan contact op met Sven Lap. 

Neem contact op