Players from Atlético Nacional, a major Colombian soccer club, stand together in the stadium with fans in the background

Case Study

Atlético Nacional

De ticketverkoop moderniseren door inzet van de cloud

De ticketverkoop moderniseren door inzet van de cloud

Met de hulp van SoftwareONE bracht Atlético Nacional de kaartverkoop en klantenservice naar de cloud. Daardoor kan Atlético haar fans op een prettigere manier toegang bieden tot voetbalevenementen.

Om de kaartverkoop en klantloyaliteit te vergroten, werkte Atlético Nacional, een grote Colombiaanse voetbalclub, samen met SoftwareONE. Met SoftwareONE's Application Services is een op Azure gebaseerde cloudapplicatie gemaakt. Hiermee wordt de kaartverkoop en het beheer van sportevenementen naar de cloud gebracht. Fans kunnen daardoor online tickets kopen en eenvoudiger het stadion betreden.

Atlético Nacional Logo

Het project

 • Atlético Nacional

 • Sportevenementen

 • Applicatie modernisatie

Over de klant

Atlético Nacional is een professionele voetbalclub en een consequent sterke leider in sportamusement in Colombia. De club is opgericht in 1947, gevestigd in Medellín en heeft talloze competities en internationale titels gewonnen. Het maakt Atlético Nacional een van de meest succesvolle teams in Colombia en Latijns-Amerika.

De uitdagingen 

Marktsituatie

De entertainmentsector transformeert en speelt in op de behoeften van een nieuwe generatie gebruikers. Zij willen producten en diensten kunnen aanpassen aan hun persoonlijkheid, smaak en behoeften, en zijn tegelijkertijd op zoek naar een gevoel van exclusiviteit. Gebruikers hebben op veel manieren toegang tot informatie en kunnen kiezen uit een breed aanbod. Het aantal online kanalen en platforms is dan ook enorm toegenomen.

En dat was nodig want de entertainmentindustrie worstelde met de uitdaging om een nieuw, gepersonaliseerd, snel en gebruiksvriendelijk aanbod te creëren. Bedrijven willen de consument een optimale klantervaring bieden om klanten aan zich te binden, nu en morgen.

Dankzij nieuwe marketingtechnologieën kon dat gepersonaliseerde aanbod van producten en diensten snel worden geïntroduceerd. We zien dan ook steeds minder algemene massacommunicatie en veel meer geïndividualiseerde communicatie. Bedrijven spreken elke klant rechtsreeks aan en helpen bij het selecteren van evenementen, zitplaatsen en voorzieningen wanneer klanten een abonnement of ticket kopen.

De oorspronkelijke situatie van de klant

Atlético Nacional wilde zijn leiderschap binnen de sector behouden en heeft daarom vanaf 2016 behoorlijk geïnvesteerd in digitalisering. Met de hulp van SoftwareONE is het aanbod voor klanten geleidelijk geoptimaliseerd.

De traditionele kaartverkoop was fysiek en verliep via ticketmakelaars. Daardoor moest Atlético Nacional de commissies delen, maar wellicht nog belangrijker: de club kreeg daardoor weinig inzicht in de behoeften en wensen van de fans. Door over te stappen naar de cloud moest de aankoop- en logistieke ervaring voor de fans verbeteren waardoor de kaartverkoop en het aantal abonnementen zou stijgen. Bovendien zouden de inkomsten moeten toenemen omdat de inzet van ticketmakelaars niet meer nodig was. Bovendien zou met de cloudoplossing moeten worden ingespeeld op ongeautoriseerde voorverkoop en vervalsing van tickets.

De oplossing

Atlético Nacional schakelde SoftwareONE in om een geïntegreerd systeem in de cloud te creëren en te implementeren. Dit nieuwe systeem zorgt ervoor dat diensten worden geoptimaliseerd en processen worden gecentraliseerd.

Het nieuwe systeem is met name ontworpen om:

 • de verkoop van abonnementen, individuele kastransacties en het beheer te digitaliseren met behulp van een geautomatiseerd platform. Daardoor zijn handmatige processen niet meer nodig en de administratieve kosten nog maar minimaal.
 • gebruikersgegevens te beheren en analyseren. Door informatie te beheren, te centraliseren en te controleren kunnen betere besluiten worden genomen en wordt afhankelijkheid van derden in de ticketverkoopketen voorkomen.
 • informatie en gegevens realtime te monitoren zodat eventuele problemen snel kunnen worden opgelost.
 • de loyaliteit van fans te laten groeien en pas- en ticketaankopen te versnellen en te verbeteren.
 • processen te verbeteren en de administratie rondom incasso’s, opwaarderingen, stadioninkomsten en abonnementsverlengingen te verminderen.
 • de verschillende processen te integreren in één cloudgebaseerd platform.

Op basis van native cloud-architectuur heeft SoftwareONE een geïntegreerd platform ontworpen en geïmplementeerd. Dit fungeert met behulp van Microsoft.Net technology als een end-to-end oplossing.

De oplossing is ontworpen met behulp van Microsoft Azure-architectuur. Deze wordt gehost op een ‘SQL Server relational database’. Fans kunnen daardoor hun individuele gebruikersinformatie beheren en de club kan de kaartverkoop en collecties managen.

Tegelijkertijd genereert het systeem rapporten zodat de besluitvorming kan worden verbeterd. Bovendien zorgt de oplossing ervoor dat fans op een prettige manier het stadion kunnen betreden.

Met behulp van Forms Authentication en ASP.NET Identity worden applicaties en gegevens beveiligd. Zo wordt goed ingezet op authenticatie van persoonsgegevens en administratieve gebruikersidentificatie. De bescherming van gebruikersnamen en wachtwoorden is gebouwd aan de hand van een beveiligingsgegevensmodel dat exclusief is toegespitst op de voetbalclub.

Voordelen en resultaat

SoftwareONE heeft volop technische expertise in de Microsoft Azure-cloud en deze gebundeld in zijn Application Services. Door deze expertise te combineren met de capaciteiten van het team dat zich richt op development en architectuur, kon SoftwareONE een geïntegreerd cloudplatform bouwen. Dit platform zorgt ervoor dat lidmaatschappen en sportevenementen slimmer, effectiever en klantgerichter kunnen worden beheerd.

 1. Tussen 2016 en 2020 is het aantal online abonnementen toegenomen van 20% naar 55%
 2. De kaartverkoop via QR begon in 2019 met 20% en is nu met 40% gestegen.
 3. De gekozen oplossing is volledig eigendom van Atlético Nacional. Daardoor heeft de club toegang tot alle informatie en kan zij de applicatie volledig zelf beheren.
 4. Nadat de applicatie werd geïmplementeerd, werd deze al snel door het publiek geadopteerd. Op één dag werden zelfs meer dan 3000 abonnementen verkocht.
 5. Door centralisatie, geoptimaliseerd beheer en analyse van informatie en gebruikersgegevens, is er meer inzicht in de markt en kunnen groeikansen beter worden ingeschat. Dat maakt het makkelijker om toekomstige inkomsten te voorspellen.
 6. De architectuur van het platform is gebaseerd op Microsoft Azure, een kosteneffectieve cloudoplossing. Er kan eenvoudig worden ingespeeld op nieuwe behoeften waardoor er slechts minimale kosten, tijd en middelen nodig zijn om wijzigingen door te voeren in een ontwerp of nieuwe functies en mogelijkheden door te voeren.
 7. De ‘cloud en administration models’ van het systeem garanderen beschikbaarheid en optimalisatie van middelen op kritieke momenten, bijvoorbeeld wanneer een abonnement wordt afgesloten. Fans van Atlético Nacional kunnen op een prettige manier het stadion betreden en administratief personeel kan eenvoudiger en realtime bij de benodigde informatie.
 8. De applicatie gaf een nieuwe betekenis aan het begrip kassa. De club profiteert van een vernieuwende manier van losse verkoop en abonnementen en heeft de garantie dat online betalen veilig verloopt.
 9. De verwachtingen rondom de klanttevredenheid, de verkoop en de inkomsten voor de finale van het WK voetbal in 2018, werden ruimschoots overtroffen.

Maak van de cloud de echte cloud

Modernisering van applicaties heeft te maken met het aanpassen van de broncode van applicaties en architectuur om meer uit cloudplatformen en native diensten te halen. Anders gezegd – van de cloud een echte cloud maken.

Lees meer

Related Case Studies

City of Frankfurt am Main Skyline

Application Modernization of Business-Critical Apps

The city of Frankfurt am Main relied on bespoke development of its business-critical applications. It turned to SoftwareONE to create six cloud-capable apps, making the work of the city council more secure, productive and user-friendly.

Lees meer

Modernized Employee Apps Improve Usability and Lower Costs

Modernizing the company-wide intranet and business applications with Microsoft 365 and Microsoft .NET helped VdS streamline communications and automate workflows to better achieve certified corporate security for businesses.

Lees meer
hand holding mobile phone showing medical app

Facilitating Access to Healthcare Services with Online Chats and Video Calls

SoftwareONE’s Application Services helped Emi to provide remote telehealth services, including online chats and video calls with medical staff to better serve patients.

Lees meer

Neem contact met ons op

Vul vandaag nog het formulier in en een van onze experts neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Neem contact met ons op