Inspelade webinar

Spara kostnader för din Oracle-support

Spara kostnader för din Oracle-support

Oracles räkenskapsår slutar i maj. Många kunder signerar också kontraktsförnyelser med Oracle vid denna tidpunkt varje år, eftersom det ofta ger dem den bästa chansen att göra en bra deal. Är du en av dem?

Planerar du att lägga till ytterligare produkter för att få en bättre rabatt? Det som var en bra affär för ett år sedan kan medföra stora kostnader i år. Varför? För att förnyelsen av den tekniska supporten inkluderar en ökning på 4 % jämfört med förra året.

Därför är det viktigt att du har tillräckligt med tid för att förbereda dig inför din förnyelse och samtidigt undvika att betala höjningen. Enligt vår erfarenhet är det fullt möjligt. Och om du inte använder licenser som du idag betalar support för, kan du göra ytterligare besparingar.

Ämnen som vi berör i detta inspelade webinar:

  • Nuvarande kunders utmaningar och hur vi har hjälpt dem att göra besparingar.
  • Vad är 4-procentsindexeringen och hur fungerar det i praktiken?
  • Vad är omprissättningsklausulen och hur fungerar den?
  • Var du kan börja spara Oracle-kostnader.