On-demand webinar

Hoe ontlasten en moderniseren we de IT-servicedesk?

Hoe ontlasten en moderniseren we de IT-servicedesk?

  • On-Demand

Met de invoering van de tweede intelligente lockdown staan veel organisaties voor een grote uitdaging. Om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen moet je je bedrijf op afstand kunnen runnen. Naast het faciliteren van technologie om het thuiswerken mogelijk te maken zien we een stijging in het aantal IT-service requests die hiermee gepaard gaan. Het gaat hier om nieuwe vragen zoals:

Veilige toegang tot de werkplek,

  • applicaties en diverse databronnen
  • Onderbezetting van de IT-servicedesk door toenemende werkdruk
  • COVID-19 besmettingen van teamleden

In tijden van crisis is het daarom belangrijk om goede hulp te bieden op afstand. SoftwareONE en IT-Value begeleiden klanten bij hun digitale transformatie en zorgen dat visie, strategie en technologie op elkaar aansluiten. We zien het vaak gebeuren dat het beheer pas achteraf komt. Op dit laatste punt zoomen we tijdens dit webinar verder in. Wat is modern beheer en hoe helpt het mij om kosten te verlagen en tegelijk de kwaliteit van mijn IT-dienstverlening te verbeteren?

In dit webinar vertellen Rudi Bakker van SoftwareONE en Henk Enter van IT-Value je meer over de stappen die belangrijk zijn in dit proces in het webinar 'Hoe ontlasten en moderniseren we de IT-servicedesk?' Het webinar wordt afgesloten met een Q&A.