Cloudové služby

Cloudové služby v období energetickej krízy

SoftwareOne blog editorial team
Blog Editorial Team
A green field with a river running through it.

Neustále zvyšovanie cien energií netrápi len výrobcov, ktorých výroba je závislá na vysokej spotrebe rôznych druhov energií, ale aj firmy prevádzkujúce vlastné dátové centrá. Elektrická energia sa tu totiž zo dňa na deň stáva kritickou komoditou, ktorú treba započítať do prevádzkových nákladov s vysokou mierou volatility, pokiaľ nemáte kontrakt na niekoľko rokov dopredu, čo má veľmi málo firiem podnikajúcich v oblasti služieb.

Jednou z možností ako s väčšou mierou istoty kontrolovať a plánovať tento typ nákladov je využívať externú infraštruktúru, alebo rovno cloudové služby, ideálne od stabilného poskytovateľa, ktorý má kontrakty na dlhé obdobie vopred, keďže táto komodita ovplyvňuje aj jeho podnikanie.

Rôzne renomované analytické spoločnosti sa zhodujú na tom, že úspora nákladov pri využití cloudových služieb je signifikantná, spodná hranica je 30 %, pri optimalizácií až do úrovne 70 %.

Okrem nižšej spotreby energií prinášajú cloudové služby ďalšie užitočné benefity a to najmä vysokú dostupnosť a škálovateľnosť. To ocenia najmä dodávatelia, ktorých ovplyvňuje sezónnosť, v niektorých častiach roka potrebujú väčší výkon infraštruktúry, v niektorých zasa požiadavky na zdroje sú menšie. Bezpečnosť dát pri používaní cloudových služieb  je prioritou všetkých významných poskytovateľov, je považovaná za samozrejmosť a spĺňa najvyššie bezpečnostné štandardy kladené legislatívnymi normami.

Pri využití tohto typu služby máte automaticky možnosť využívané aplikácie používať tak isto ako službu(SaaS - Software as a service), náklady máte rovnako pod kontrolou. Mnohí softvéroví vendori dnes ponúkajú nákup tejto služby na niekoľko rokov dopredu, čím opäť môžete ušetriť a lepšie plánovať zdroje na budúce obdobie.

Jedným z vhodných riešení je použitie služby Microsoft Azure. Ide o otvorenú a flexibilnú cloudovú platformu, ktorá vám umožní zmysluplne inovovať, zaistiť finančné úspory a zvýšiť efektivitu vašej IT infraštruktúry.

Cloudová služba Azure je navrhnutá tak, aby sa prispôsobila akémukoľvek druhu podnikania.  Tým že sa dokáže stále rozširovať, je vhodná pre veľké korporácie a rovnako aj pre malé firmy. Azure podporuje väčsinu operačných systémov, rozhraní, programových jazykov a databáz. Riadenie cloudu z pohľadu administrátora je veľmi užívateľsky príjemné a zmeny nastavení máte hotové v priebehu minút.

Pokiaľ vás téma úspory nákladov za energie, alebo aj za kompletnú prevádzku IT infraštruktúry zaujala, neváhajte nás kontaktovať.


A green field with a river running through it.

Cloudové služby

Cloudové služby SoftwareOne zajistí úspěch vašeho úsilí o migraci do cloudu a modernizaci aplikací.

Cloudové služby

Cloudové služby SoftwareOne zajistí úspěch vašeho úsilí o migraci do cloudu a modernizaci aplikací.

Author

SoftwareOne blog editorial team

Blog Editorial Team

We analyse the latest IT trends and industry-relevant innovations to keep you up-to-date with the latest technology.